Beheersing van warmtestromen
met Phase Change Materials (PCM's)

Gebouwsimulatie

Met Gebouwsimulatie wordt met behulp van een klimaatfile een uurlijkse simulatie van het gebouw gemaakt. Hierbij worden de factoren van het klimaat meegenomen, zoals zonlicht, wind, temperatuur, luchtvochtigheid om het binnenklimaat te simuleren.

Naast het klimaat wordt gedetailleerd de verwarming- en koelinstallaties, de bouwkundige eigenschappen van het gebouw en de aanwezigheid van personen, apparaten en verlichting meegenomen in de berekening.

Comforteisen
Met een Gebouwsimulatie worden comforteisen getoetst. Verschillende comforttoetsen zijn TO, GTO, ATG (ISSO 74), PMV (NEN 7730), NEN-EN 15251 & Frisse Scholen 2021 en 2015.

Verschillende scenario’s worden beoordeeld op temperatuur- en comfortmethodieken zoals GTO-overschrijdingsuren, de ATG-methodiek, en voor onderwijsgebouwen het Frisse Scholen-concept.

Met een gebouwsimulatie wordt modelleert en gesimuleerd hoe een gebouw presteert op gezondheid, comfort en energie. Dit wordt weergegeven in tabellen, grafieken en een 3D-model. Aan de hand van de resultaten van de gebouwsimulatieberekening wordt duidelijk en zichtbaar weergegeven of het gebouw met de installatie tot het gewenste niveau van gezondheid, comfort of energieverbruik kan leiden. Hierbij kunnen verschillende scenario’s doorgerekend worden.

Energieverbruik
Een verbruiks- en financieeloverzicht van het Energieverbruik & de Energiekosten kan worden opgesteld.


Voor onderstaande energiebesparende- en/of comfort-maatregelen kunnen de effecten worden gevisualiseerd:

1) Phase Change Materials (PCM's)

PCM (phase change material of faseovergangsmateriaal werken als een passieve thermische accu die thermische energie absorbeert of afgeeft in het gekozen smelttraject. Door een smelttraject tussen 23 °C en 26 °C te kiezen die past bij de ruimte/gebouw, kan er warmte in de zomer opgeslagen worden als het te warm is en afgegeven worden als het kouder is. Als het goed toegepast wordt, kan dit zorgen voor een vermindering in koelbehoefte bij actief gekoelde gebouwen of een verbeterd comfort bij een passief gekoeld gebouw.

In de winter wordt volgens een stooklijn veel warmte in de ruimte/gebouw afgegeven waarbij tijdens de opstart van de opwekker overtollige warmte wordt opgeslagen in het PCM. De warmte wordt weer afgegeven wanneer de temperatuur in de ruimte/gebouw daalt.
Het effect van PCM is te visualiseren in de daguitvoergrafiek met:

  • Het percentage gesmolten PCM-materiaal;
  • De warmteafgifte door PCM-materiaal;
  • De warmteopname door PCM-materiaal.

2) PV-panelen

In de daguitvoergrafieken worden de uurlijkse opbrengst van de PV-panelen gevisualiseerd. Ook de opbrengsten in zelfverbruik en teruglevering zijn te zien.


Beschaduwing van gebouwen rondom het te beoordelen gebouw met panelen kunnen ook worden meegenomen en zijn ook te simuleren, waarbij de beschaduwing op de PV-panelen uurlijks wordt gevisualiseerd. Ook de beschaduwing die PV-panelen op elkaar hebben wordt meegenomen in de berekening.

Heeft u naar aanleiding van deze informatie over Gebouwsimulatie nog vragen voor uw woning, bedrijf, instelling of opdrachtgever, dan kunt hiervoor gemakkelijk contact opnemen middels het contactformulier en met het hierbij genoemde telefoonnummer en/of email. U kunt ook gebruikmaken van het aanvraagformulier.